מה חשוב לדעת לפני שעושים אוטומציה לוואטסאפ

כמעט בכל שיחה עם בעל/ת עסק שמדבר/ת איתי על אוטומציה, עולה הנושא של אוטומציה לוואטסאפ.

מדובר באפליקציית תקשורת מרכזית עבור עסקים רבים. כולנו כבר התרגלנו להתכתב בוואטסאפ עם הסוּפר, עם שירות לקוחות של מותג הבגדים המועדף עלינו ועם המורה בחוג של הילדה.

העניין הוא שאוטומציה לוואטסאפ היא סיפור יחסית מורכב.

בניגוד לאפליקציות אחרות שכל עוד יש להן ממשק שמאפשר את זה – ניתן לחבר אותן למערכות אוטומציה כמו אינטגרומט וזאפייר תוך שנייה וחצי, בהקשר של וואטסאפ יש מורכבות מסוימת שהרבה עסקים לא מודעים אליה בכלל.

מאחר שמדובר בנושא שכל כך רלוונטי כמעט לכל עסק בימינו, הזמנתי את דולב חיוט – קולגה שמתמחה באוטומציה לוואטסאפ, כדי שיעשה לנו סדר בעניינים.

לדולב יש מערכת אוטומציה מדהימה לוואטסאפ, שהטמעתי בהצלחה אצל כמה לקוחות שמשתמשים בה כיום באופן יומיומי.

דולב חיוט – בעל סוכנות "בולדוג פתרונות מדיה" ומומחה לאוטומציות בוואטסאפ

היי דולב, תספר קצת על עצמך? מה אתה עושה בחיים?

אני בן 28, כרגע תושב נהריה ונהנה מהנוף לים, במקור ממושב גורן – יישוב פסטורלי בגליל.
בעלים של סוכנות דיגיטל – "בולדוג פתרונות מדיה" ("בולדוג פרסום" לשעבר).
רוב העיסוק שלי בשנתיים האחרונות הוא במוצרים דיגיטלים כגון אתרים, אפליקציות, פיתוח תהליכי אוטומציה, צ'אטבוטים, מערכות וממשקים. בעבר תחום העיסוק שלי היה במשך 12 שנה מיתוג, קריאייטיב וצילום.

אחד המוצרים המובילים שלנו כיום הוא Bulldog-WP.
זו פלטפורמה שרכשנו במיוחד מחברה בין לאומית ומטרתה לספק גישת API לחשבון וואטסאפ ע"י התממשקות קלה ומהירה, שפותחת עולם חדש של אפשרויות בתחום האוטומציה והאינטגרציות בין מערכות.

תוכל להסביר (בשפה של בני אדם :)) איך אפשר כיום לממש אוטומציות לוואטסאפ ומה המסלולים הקיימים בהקשר זה?

כדי להבין את כל זה צריך לחזור קודם אל הבסיס – מה המשמעות של אפליקציית וואטסאפ.

וואטסאפ התחילה כאפליקציית מסרים עצמאית ובשנת 2016 נרכשה ע"י חברת פייסבוק. ברגע שפייסבוק השיקו את ה-API שלהם לפלטפורמת Messenger, חברות רבות הסתערו על הערוץ והחלו בהקמת צ'אטבוטים ותהליכי אוטומציה המבוססים על המסנג'ר, מה שגרם להפצה של ספאם ולאי נוחות בקרב המשתמשים, עד שלפייסבוק נגמרה הסבלנות. בנוסף, פייסבוק רוצה להרוויח מהפרסום של עסקים דרכה – ולכן היא מעוניינת להגביל עוד יותר את האפשרות לפרסם, ולגבות כסף על פרסום כזה.

לכן החוקים השתנו. פייסבוק החליטה על חלון זמן מסוים לשליחת הודעות, עם חובת עמידה בקריטריונים מסוימים על מנת לאשרר כמויות של הודעות פר משתמש, כאשר הנוסחים צריכים להיות מאושרים על ידם מראש.

על מנת למנוע את החוויה השלילית הזאת שוב, החליטו הפעם פייסבוק לפתוח את הגישה למפתחים בלבד וע"י כך להיות בבקרה תמידית על מי שולח הודעות, מתי ואיך. לצורך כך הוחלט על מספר ספקים בתחום הוואטסאפ אשר יקבלו גישה ויאפשרו ללקוחות הקצה לפתוח משתמשים תחתיהם, תוך עמידה בהגבלות החוקיות שפייסבוק קבעו.

כדי לעבוד במסלול הרשמי של אוטומציות לוואטסאפ, צריך לעבור תהליך אימות מול פייסבוק שדורש בין היתר דומיין מאומת, כתובת מייל עסקית וחשבון ביזנס מנג'ר מאומת. חובה להכין מספר טלפון "נקי" לטובת החשבון בוואטסאפ, כלומר – חשבון שאין עליו חשבון וואטסאפ אחר פעיל. בסיום התהליך, שיכול לקחת בין מספר ימים למספר שבועות, תקבלו גישה ל-API של וואטסאפ. כעת תוכלו לצאת לדרך וליצור מסע לקוח שיתאים לצרכי העסק.

עם מספר מאושר מול וואטסאפ, יתאפשר לך לשלוח כל הודעה בצורה אוטומטית במסגרת חלון זמן של 24 שעות מהרגע שמספר מסוים שלח הודעה למספר העסקי שלך. מחוץ לגבול הזמן הזה, מותר לך לשלוח רק הודעות בניסוחים שאושרו מראש ע"י וואטסאפ. כל אישור של הודעה הוא תהליך נפרד, והחיסרון העיקרי הוא המחיר: התשלום לוואטסאפ ולספקיה הוא פר הודעה. עקב חוסר תחרות, המחירים של הספקים די גבוהים ומתחילים בעשרות דולרים בחודש.

עד כאן לחלק הרשמי, מכאן יש לך כבעל/ת עסק שתי אופציות – לעבור את מסכת האישורים הזאת שלא תמיד צולחת ודורשת הרבה התעסקות, השקעה כספית ובירוקרטיה, או לעבוד עם מערכת צד ג' – כמו בולדוג.

תהליך העבודה עם מערכת צד ג' הוא חוקי ותקין מאחר שהשירות מתבסס על ממשק ה-WEB של וואטסאפ. כמובן שלא ניתן לבצע במערכות אלו שימוש שנוגד את התנאים של וואטסאפ, ומי שעושה זאת מסתכן/ת בחסימה. אפרט על כך בהמשך.

ההתממשקות למערכת מסוג זה מתבצעת ע"י סריקת ברקוד מחשבון וואטסאפ שבבעלותך (וואטסאפ רגיל או עסקי), ואז יוצרת חיבור דו כיווני לשליחה וקבלה של הודעות באופן קבוע. ממש כמו להתחבר לוואטסאפ ווב!

עקב הגבלה קיימת של וואטסאפ, השימוש במערכת חוסם את האפשרות להשתמש במקביל בוואטסאפ ווב בחלון נפרד, למרות שלוואטסאפ יש לאחרונה תוכנית בטא שאמורה לאפשר את זה (מהניסיון שלנו הבטא עוד לא יציב וגורם לעתים לחסימות שווא).

כדי להמשיך לצפות בצ'אטים ולשוחח עם הלקוחות בנוסף לביסוס של תהליכי האוטומציה על המערכת, קיימות חבילות במערכת שכוללות פאנל צ'אט מטורף שמתפקד כמו מיני CRM, וכמובן קיימים יתרונות נוספים כמו: אפשרות לשלוח מסרי וואטסאפ בלי לחכות שהלקוח יפנה אליכם, בלי הגבלה על חלונות זמן או על ניסוחים קבועים מראש, יש תמיכה בכל סוגי הקבצים וכמובן תמיכה בשליחה לקבוצות וואטסאפ (פיצ'ר שלא קיים בממשק הרשמי).

אוקיי, הבנו את היתרונות של מערכת צד ג'. מה החסרונות של שימוש במערכת צד ג' על פני עבודה מול ה-API הרשמי?

מכיוון שלוואטסאפ יש מגבלה על מספר מכשירים שמחוברים בו זמנית, המערכת "תופסת" חיבור אחד ויכולה להגביל את השימוש בוואטסאפ ווב.

חיסרון נוסף הוא כמובן הסיכון בלהיחסם ע"י וואטסאפ אם לקוחות מדווחים עליך כספאם – סיכון שפחות סביר שיקרה בעבודה עם ספק רשמי של וואטסאפ, מאחר שהניסוחים של ההודעות תמיד עוברים אישור ע"י וואטסאפ מראש, והם לא יאשרו שליחת הודעות שעלולות להיחשד כספאם.

לאיזה סוג עסקים היית ממליץ על עבודה מול ה-API הרשמי ולאיזה סוג היית ממליץ על עבודה עם מערכת צד ג'?

מהניסיון שלי, כל עסק שיכול להרשות לעצמו מבחינה כלכלית לעבוד עם הממשק הרשמי – כדאי לבצע זאת ויפה שעה אחת קודם. למי שאין אפשרות כזאת, מערכות צד ג' נותנות מענה מעולה.

כמו כן, עסקים שעיקר העבודה שלהם היא בעבודה עם קבוצות וואטסאפ – הממשק הרשמי לא מאפשר את זה ולכן צריך לעבוד עם ספקים צד ג׳. יש גם עסקים שנכוו מהתהליך מול פייסבוק, או שאינם מעוניינים ביישות רשמית של פייסבוק (ביזנס מנג'ר), ולהם אני ממליץ לעבוד עם ספק צד ג'.

ארגונים/חברות שחשובה להם אבטחת המידע, מומלץ להם לעבוד עם ספק רשמי, מאחר שהם עומדים בתנאים של פייסבוק כמו GDPR ו-SOC2.

בשורה התחתונה:
התחלת עבודה מהירה תוך כמה דקות וגמישות לאורך כל הדרך = ספק צד ג'.
עבודה יציבה לאורך זמן = ממשק רשמי
.

מה הם ה"Big No No's" בהקשר של אוטומציות לוואטסאפ?

הודעות שיווקיות, שליחה בכמויות גדולות, פנייה לאנשים שלא אישרו לדוור להם בוואטסאפ ועלולים לדווח עליכם כספאם – מכל אלו כדאי מאד להימנע גם בעבודה עם מערכת צד ג'.

כפתור "דווח כספאם" הוא מאד בולט כאשר ההודעה הראשונה מגיעה ממישהו שלא נמצא אצל הלקוחות באנשי הקשר – וכידוע, אנשים עם האצבע קלה על המקלדת.

בעיקרון וואטסאפ מייעדים את השימוש באפליקציה ככלי עסקי לשליחת הודעות למי שכבר היה איתכם בקשר. כלומר לא תוכן פרסומי ובטח לא ספאם – אלא שירות לקוחות, הצעות ועדכונים למי שכבר התעניין בשירות או רכש אותו.

מהניסיון שלך, מה אפשר לעשות אם המספר נחסם?

לערער ומיד – לצרף פרטים ככל האפשר, צילומי מסך ועוד.

לפעמים החסימה משתחררת אחרי כמה דקות ולפעמים אחרי כמה ימים.

אם עברתם מספר פעמים על התנאים ונחסמתם – אני ממליץ לא לנסות להפעיל מחדש את המספר עם אותו מכשיר, כי וואטסאפ שומרים את הפרטים של המכשיר – ויחסמו אתכם מיד באותו רגע.

מה היתרון של בולדוג על פני מערכות דומות אחרות?

שאלה טובה!

יש לנו מגוון יתרונות משמעותיים על פני המתחרים בתחום הלא רשמי. קודם כל הממשק שלנו נמצא בענן ולא מוגש כתוכנה לוקאלית שחייבים להתקין על המחשב, כך שאפשר לגשת אליה מכל מקום ובכל זמן.

בנוסף עקב ההגבלה שהזכרתי קודם על מספר מכשירים שמחוברים במקביל, קיים במערכת פאנל ניהול שיחות הכולל שיוך לנציגים, סימון צ'אטים כ"טופלו", תגיות, הערות פנימיות, תיזמון הודעות, התממשקות למערכות CRM ועוד.

יש אפשרות לתזמן הודעות במערכת – סוג של "תור" שבו מאוחסנות כל ההודעות ויישלחו בתאריך מוגדר מראש.

יתרון נוסף הוא התיעוד API המפורט שלנו – שעל בסיסו בנינו אפליקציות לאינטגרומט וזאפייר – פלטפורמות האוטומציה הגדולות בעולם.

וכמובן, יש לנו חבילות מחיר גמישות, אנחנו צומחים ביחד איתכם.

איך להתחיל לעבוד עם המערכת?

הרבה מהמידע נמצא באתר שלנו, והדרך הטובה ביותר היא לפתוח משתמש חינם ולשחק עם המערכת.

יש HELP DESK ענקי שמכיל מידע וסרטוני הדרכה, כולל אזור מיוחד שבו אפשר לשחק עם API ולשלוח קריאות למערכת מבלי להתעסק בקוד.

פרט מעניין שיש לך לשתף מהעבודה שלך?

בשנה הראשונה לפעילות הגיעו אלינו כמעט 2,000 מתעניינים ללא שיווק בכלל – מפה לאוזן בלבד בקבוצות שונות ברשתות החברתיות!
כמעט רבע מהם נשארו כלקוחות במערכת, וכעשירית מהם לקוחות קבועים שלנו כיום.

65% מהלקוחות הגיעו דרך קבוצת "מקצועני האוטומציה", וכל השאר הם לקוחות של המקצוענים עצמם.

תודה דולב!

בשמחה!

וקחו 15 אחוז הנחה על מנוי במערכת בולדוג 🙂

וגם טבלה מסכמת של ההבדלים בין המסלולים:

ספרי לי עוד על...

אולי יעניין אותך גם...

עשרה דברים שגיליתי ב-2024

השנה הזו לימדה אותי שוב ומחדש את הערך של זמן ואנרגיה, את הכוח שבמיקוד, ואת החשיבות של גבולות. יותר מהכל, זו הייתה שנה של צמיחה ועשייה למרות כל מה שקורה מסביב. סיכום שנה בנימה אישית.

להמשיך לקרוא »

עשרה דברים שגיליתי ב-2024

השנה הזו לימדה אותי שוב ומחדש את הערך של זמן ואנרגיה, את הכוח שבמיקוד, ואת החשיבות של גבולות. יותר מהכל, זו הייתה שנה של צמיחה ועשייה למרות כל מה שקורה מסביב. סיכום שנה בנימה אישית.

פרויקט מ-ט-ו-ר-ף שבניתי וחוסך שעות של הצלבת נתונים בין אקסל לאקסל

איך יצרנו מערכת שהופכת ניהול פעילויות במאות גנים מעבודה מייגעת, ידנית ומלאה בפספוסים וטעויות - למשימה שקל ואפילו כיף לנהל? בואו תראו!

✨מדריך קסום במיוחד להורדה✨

"מה זה אוטומציה?"​
"העסק שלי צריך את זה?"​
"אפשר להפוך כל תהליך לאוטומטי?"​
"מאיפה כדאי לי להתחיל?"​

הכנתי לך מדריך שיענה על כל השאלות האלו!

דילוג לתוכן